20.9.2011

Palautetta Tieken vaikuta ja vaikutu seminaarista

Tietoyhteiskunnan vaikuta ja vaikutu -seminaaripäivä uudessa musiikkitalossa on nyt takana, kiitos Tieke ja kaikki osallistujat! Tähän päivään mahtui lukuisia hyviä kohtaamisia seminaarivieraiden ja näytteilleasettajien kanssa. TypingMasterin pöydässä kävi kiitettävästi ihmisiä maistelemassa karkkeja sekä ihmettelemässä vertikaalista Safetype-näppäimistöä, monet ihmiset kertoivat  pitävänsä kymmensormijärjestelmää yhtenä tärkeimpänä koulussa opituista taidoista. 


Pääsin kertomaan kymmensormijärjestelmän tärkeydestä   Black-box salissa järjestetyssä tietoiskussa. Puheenvuoron jälkeen oli mahdollisuus kysyä yleisön mielipidettä moderniin tapaan tekstiviestiäänestyksellä, valitsin äänestyskysymykseksi Pitäisikö kymmensormijärjestelmä lisätä takaisin peruskoulun opetussuunnitelmaan? Vaihtoehdot olivat:
a) Lisättävä pakolliseksi aineeksi
b) Lisättävä vapaaehtoiseksi aineeksi
c) Ei tarvitse lisätä.
Äänestystulokset jakautuivat 3/4 lisätään pakolliseksi ja 1/4 lisätään vapaaehtoiseksi - jostakin syystä kukaan ei äänestänyt vaihtoehtoa C. 
Eikö kukaan viitsinyt maksaa tekstiviestin hintaa vastauksesta EI, vai onko oikeasti tapahtunut suuri vääryys, kun konekirjoitus poistettiin takavuosina peruskoulujen tarjonnasta? Puhuimme muutamien opettajien ja rehtorien kanssa siitä, miten äidinkieli voisi olla nyt oikea oppiaine tämän perustaidon opettamiseksi. Vanhat oppikirjat ja kirjoituskoneet on kuulema heitetty romukoppaan jo ajat sitten, lisäksi useimmat konekirjoitusta opettaneet kaupallisten aineiden opettajat ovat jo eläkkeellä.

Perusteltuani puheenvuorossani aukottomasti(?) miksi kymmensormijärjestelmä on yhä nykyäänkin tärkeä taito (puheentunnistusta yhä odotellessamme), näytin vielä  ROI-laskurillamme tehdyn hauskan laskelman kansantalouden vuotuisista säästöistä: mikäli 1/3 työväestöstämme kirjoittaisi hieman nykyistä nopeammin, säästöä syntyisi mojovat 700 miljoonaa euroa vuodessa. Toki on selvää, että laskelma on vain suuntaa antava, todennäköisesti useimmat käyttäisivät saavuttamansa edun Facebookissa roikkumiseen tai blogaamiseen. Mutta jokatapauksessa kyse on isoista säästöistä, sekä terveyshyötyjen välillisistä säästöistä.
 
Järjestimme TypingMasterin pöydässä seminaarivieraille myös pienen kirjoitusnopeuskilpailun, testi tehtiin TypingMaster Pro-ohjelmalla käyttäen laadukasta DAS Keyboard - näppäimistöä. Useampikin osallistuja hieman hämmästyi pöydän ääreen istuessaan, kun huomasi että näppäinhatuissa ei ole mitään merkintöjä. Näin ollen näppäimistö todisti, että useimmat hieman vilkuilevat sormiinsa kirjoittaessaan.

Olen haalimassa blogiin lisää ihmisiä kertomaan kymmensormijärjestelmän opiskelukokemuksista, jos kiinnostuit voit lähettää minulle viestiä etunimi.sukunimi@TypingMaster.com

1 kommentti:

  1. Hei,
    Minäkin haluan äänestää ja ehdotan, että kurssi tulee pakolliseksi jo ala-asteella. Numeroa siitä ei mielestäni kannattaisi antaa eikä suorastaan edes saisi antaa. Jokainen käyttäisi taitoaan parhaaksi katsomallaan tavalla ja mitä innokkaammin opiskelee ja taitoa käyttää, sen paremmaksi tulee. Tulokset näkyvät varmasti myös kaikessa muussa. Tämä on monipuolisesti silmän-käden yhteistyötä edistävää ja aivoja virkistävää, tämä voisi olla hyvin myös taideaine. Tämä opettaa kärsivällisyyttä ja läsnäoloa tässä ja nyt. Vain mielikuvitus on rajana, kuinka tehdä tästä todella oppimisen arvoista ja kannatettavaa. Jos opettaja ei osaa kymmensormijärjestelmää, hän voisi opiskella sen oppilaittensa kanssa samaa matkaa. Mikä parasta, jos opettaja osuisi olemaan hitaanlainen oppija, kuinka tilanne kannustaisikaan oppilaita. Olisi tilaisuus olla opettajaansa parempi heti alkumetreillä. Hienoa! Kaikille Typing Master käyttökuntoon!

    VastaaPoista