21.11.2011

Rentoutta ja parempaa keskittymistä

Kun puhutaan kymmensormijärjestelmästä merkittävimmäksi eduksi mainitaan usein kirjoitusnopeuden parantuminen ja kirjoitusvirheiden väheneminen. Omasta kokemuksestani nostaisin kuitenkin vielä isommaksi asiaksi kirjoittamisen rentouden, mikä auttaa keskittymään sanoman sisältöön ja vähentää lihasjännitystä tehden kirjoittamisesta miellyttävämpää.

Jos et osaa 10-sormijärjestelmää, mietipä hetki sitä, miten kirjoitat tietokoneella. Tuntuisiko tämä kuvaus tutulta?

Mietit mitä haluat sanoa, katsot alas näppikseen ja kirjoitat muutaman sanan. Nostat katseen näytölle, luet kirjoittamasi ja löydät kirjoitusvirheen. Siis korjaamaan; katso alas, korjaa, katso ylös menikö korjaus oikein. Nyt voisit kuitenkin muuttaa sanajärjestystä; hiiri käteen ja klikkaus, deletoi, katso alas, kirjoita uudestaan. Katso ylös, tarkista. Ajatus olikin jo katkolla. Keskityt taas miettimään mitä kirjoittaa ja toistat kirjoitusprosessisi. Jos kirjoitit pidemmän tekstin, tutkit kirjoittamaasi ja etsit virheet, käyt korjaamassa. Katse sahaa näppiksen ja näytön välillä, ajatus harhailee, on vaikea saada kiinni jatkosta ja hartioitakin alkaa jo kivistää.

Siinäpä vierähti tovi jos toinenkin.

Tee toisenlainen mielikuvaharjoittelu. Kädet lepäävät näppäimistöllä, katse on tietokoneen näytöllä ja mietit keskittyneesti sitä, mitä haluat kirjoittaa. Ajatuksen hahmottuessa alat kirjoittaa. Sormet tekevät töitä, kevyitä nopeita painalluksia tasaiseen tahtiin tai purskahtelevammassa ajatusrytmissä. Hartiat ovat rennot, katse levollisesti kirjoittamassasi tekstissä, asento ryhdikäs ja huomiosi täysin kiinnittynyt tekstin sisältöön.

-Hups, kirjoitusvirhe. Korjaat sen lennossa rytmin häiriintymättä ja pään liikkumatta.
-Kas, tuo sanavalinta ei ole hyvä. Käyt samantien muuttamassa ja jatkat.
-Hmm, koko lause on vähän huono. Poistat kaiken ja kirjoitat uudestaan paremmalla tavalla.

Valmista, merkittävästi nopeammin ja paremmin mietityllä sisällöllä. Näppis ei ole ollut ajattelun este eikä hidaste, vaan hyödyllinen, miellyttävä työkalu sanoman saamiseksi kirjoitettuun muotoon.

Hyvä näppäilytaito on siis myös polku kohti selkeämpää ja laadukkaampaa viestintää ja mukavampaa tietokonetyöskentelyä. Kun taito on opittu, nopeus ja tarkkuus ei enää olekaan ylivoimaisin mittari, ajatus kun harvoin kuitenkaan kulkee 300 mrk/min vauhdilla 98% tarkkuudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti