7.12.2011

Kolme viikkoa, puoli tuntia päivässä

Moni miettii, että kymmensormijärjestelmä olisi hyvä taito, mutta epäilee kykyään oppia. Vaan usko pois, se onnistuu kyllä. Tarvitaan päätös, hiukan itsekuria sekä tarkoituksenmukaisia, motivoivia ja  monipuolisia harjoituksia. Täällä blogissa Amanda ja Tiina ovat molemmat suorittaneet TypingMasterin peruskurssin loppuun ja ovat varsin tyytyväisen oloisia kokemukseensa.

Kymmensormijärjestelmä on motorinen taito, kuten pianolla soitto, keihäänheitto tai polkupyörällä ajaminen. Kohdistetulla, sopivasti rytmitetyllä harjoittelulla opit näppäinten paikat ja harjaannutat liikeradat lihasmuistiin.

Tosiasia on, että harjoittelu on välillä tylsää. TypingMasterissa olemme pyrkineet tuomaan harjoitteluun monipuolisuutta erilaisilla harjoitustyypeillä ja vahvalla palautteella. Moni käyttäjistämme on huomannut, että harjoittelu onkin melko koukuttavaa ja näppäilykurssin suorittaminen helpompaa kuin aluksi luulikaan.

Kun olet aloittanut, yritä harjoitella joka päivä. Näin varmistat sen, että aiemmin opittu on hyvin muistissa ja jatko rakentuu luontevasti jo opitulle. Ja tietysti saat taidon nopeammin käyttöön! Voit jakaa opinnot sen vaikka viiden minuutin pätkiin ja käydä tekemässä harjoituksen silloin tällöin virkistävänä taukona muiden työ- tai koulutehtävien lomassa.

Ehkä kaikkien turhauttavin vaihe kymmensormijärjestelmän opettelussa on se, että tiedät jo kuinka pitäisi tehdä, vaan tosielämässä vanha kirjoitustapa onkin nopeamman ja mukavamman tuntuinen. Tiina tästä postasikin muutama päivä sitten :) Tässä kohtaa tarvitaan motivaatiota yrittää pysyä uudessa tekniikassa - edes sen parikymmentä minuuttia päivässä. Vanhasta pois oppiminen vaatii myös keskittymistä ja aktiivista yrittämistä. Tee edes niin, että pidät sormet kotirivillä ja koitat käyttää tasapainoisesti kaikkia sormia - näppikseenkin saa kurkistaa.

Ahkeralla "oikean" tavan käytöllä nopeus alkaa kyllä kasvaa ja näppäilystä tulee sujuvaa. Yhtenä päivänä huomaat, että kirjoittaminen kaikilla sormilla onkin luontevaa ja tuntuu oikealta. Meidän kokemuksemme on, että tähän menee yleensä 1-2 kuukautta kurssin suorittamisesta - seurataan siis mielenkiinnolla Tiinan ja Amandan tuntemuksia taidon kehittymisestä.

Kun taito on kunnolla lihasmuistissa, tulet muuten myös huomaamaan, että näppäimistöön kurkistelu alkaa jopa hidastaa kirjoittamista. Hienointahan tässä kuitenkin on se, että kymmensormijärjestelmä on kuin pyörällä ajaminen: kun sen kerran oppii, ei sitä unohda koskaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti