19.1.2012

Uudesta taidosta vakiintuneeksi tavaksi

Meillä  monella on kirjoitustapa, joka ei ehkä ole tehokkain tai mukavin mahdollinen, mutta siitä on tullut vakiintunut tapa. Ja tosiasia on, että vakiintuneet, jopa pinttyneet tavat istuvat meissä tiukasti ja uuden tavan omaksuminen vie aikaa vaatien tahtoa, sitkeyttä ja pitkäjännitteisyyttä.

TypingMaster kurssin läpikäyminen on selkeää ja helppoa - joka päivä puolisen tuntia ohjattua toimintaa.Vaan mitä sitten, kun kurssi on käyty ja olet omillasi? Osaat kyllä kymmensormijärjestelmän, mutta käytännössä lipsahdat helposti vanhaan tekniikkaasi, joka tuntuu vielä toistaiseksi mukavammalta ja nopeammalta.

Miten kauan kestää, että kymmensormijärjestelmän käyttämisestä tulee vakiintunut, hyvältä tuntuva tapa?

Monissa yhteyksissä vakuutetaan, että jos muutettavaa tekemistä toistaa säännöllisesti 21 päivän ajan, on hyvällä mallilla vakiinnuttamassa toimintaa. Valitettavasti yhtä monessa yhteydessä teilataan tämä kolmen viikon sääntö, sillä sitä ei tue mikään tieteellinen tutkimus.

Itsekään en tässä kymmensormijärjestelmän vakiinnuttamisessa tuohon oikein usko, vaan kaksi-kolme kuukautta säännöllistä harjoittelua on mielestäni realistisempi arvio. Väitän, että kymmensormijärjestelmästä voi tulla tapa vasta sitten, kun se alkaa tuntua mukavalta ja luontevalta. Ja luontevalta se alkaa tuntua sitten, kun olet harjoitellut riittävästi. Säännöllisesti. Mieluiten päivittäin.

Mitäpä jos tähän 21 päivän väitteeseen suhtautuisikin niin, että tekisi siitä positiivisen tavoitteen: "Käytän juuri oppimaani näppäilytekniikkaa joka päivä 20 minuuttia seuraavan 3 viikon ajan."

Sen sijaan, että odotat [ehkä turhautuneenakin] sitä kaunista päivää, että kymmensormijärjestelmällä kirjoittaminen ihmeen lailla muuttuu luontevaksi, päätäkin ottaa pieniä askelia kohti tavoitettasi. Päätä keskittyä joka päivä hetken aikaa siihen, että käytät kymmensormijärjestelmää ilman ohjelman tukea. Jos välistä jää päivä pois, aloita 21 päivän lasku alusta uudestaan.

Kun kolmen viikon päivittäisen käytön jakso on ohi, käytä hetki pohtien, miltä näppäily nyt tuntuu: onko se rennompaa,  mukavampaa, helpompaa. Tee TypingMasterin kirjoituskoe ja testaa onko näppäilysi nopeampaa ja tarkempaa. Näiden tietojen pohjalta voit taas tehdä uuden päätöksen ja tavoitteen taitosi edelleen kehittämiseksi.

Siitä päivästä, kun huomaat kymmensormijärjestelmän tuntuvan luontevalta tavalta kirjoittaa, tulet huomaamaan kirjoitusnopeuden lähtevään ripeään nousuun ja uudesta näppäilytaidosta on hyvää vauhtia tulossa tapa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti