2.4.2012

Näppäilytaito kiinnostaa maailmalla, entä Suomessa?


Näppäilytaito kiinnostaa maailmalla

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves puhui Viron äidinkielen päivänä sujuvan kirjoitustekniikan tärkeyden puolesta. Ilveksen mukaan sujuvaa tietokoneella kirjoittamisen tekniikkaa ei Virossa opeteta järjestelmällisesti, vaikka syytä olisi. Hän toivoi, että viron kielellä kehitettäisiin sopivia opetusohjelmistoja.

Yrityksemme TypingMaster sai vihdoin "uunista ulos" arabiankielisen näppäilytaidon verkkokurssin,  vain parissa viikossa tuote on saanut yli 500 fania  Facebookissa.  Suosioon vaikuttanee se, että julkaistu verkkokurssi on ensimmäisiä arabiankielisiä kunnollisia näppäilytaidon kursseja, mutta ehkä se kuvastaa myös sitä, että arabimaissa ao. taitoa arvostetaan.

 Mikä on tilanne Suomessa? 

Helmikuusta lähtien on käynnissä ollut verkkoadressi, jossa kerätään ääniä näppäilytaidon opettamiseksi peruskouluissa. Ääniä on kertynyt tähän mennessä vasta alle 100, se on mielestäni aika vähän, eikö taidon opettamista pidetä tärkenä, vai eivätkö ihmiset tahdo laittaa nimeään adressiin, eikö peruskoulun muutokseen uskota?  http://www.adressit.com/10-sormijarjestelma_peruskoulun_opetusohjelmaan

Monet tuntuvat myös uskovan, että näppäimistöt poistuvat pian käytöstä, eikä näppäilytaitoa sen vuoksi kannata vaivautua opettelemaan, johan näppäimistöt ovat 100 vuotta vanhoja keksintöjä. Kuitenkin mm. Microsoft yhä edelleen kehittelee uusia mekaanisia näppäimistöjä, tässä on eräs tuore patentti interaktiivisesta näppäimistöstä.


Näppäilytaidon SM-kilpailu kiinnosti koululaisia

Kahtena viime viikkona Suomen kouluissa on ollut käynnissä perinteiset SM-kirjoitusnopeuskilpailut. Voittajat alakoulujen ja yläkoulujen osalta julkaistaan noin viikon kuluessa. Kisassa oppilaat kirjoittivat näppäimistöllä ajankohtaista tekstiä 10 minuuttia, sekä nopeus että tarkkuus huomioitiin tuloksessa. Oppilaat osallistuivat kisaan innokkaasti, tuloksia lähetettiin kahden viikon kuluessa yli 1200 kpl.

Aikaisempien vuosien SM-kisailujen parhaita tuloksia on nähtävillä myös Wikipediassa.

Osallistuneet saavat muistoksi näyttävän diplomin taidoistaan, sarjojen kolme parasta palkitaan rahapalkinnoin sekä PowerBall-voimapallolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti