5.10.2012

Milloin olemme valmiit sähköisiin YO-kirjoituksiin?

Opetusministeriö pohtii, että ylioppilaskirjoitukset tehtäisiin tulevaisuudessa tietokoneen (lue: näppäimistön) avulla. Entä jos jokaisella lukiolaisella ei ole riittäviä edellytyksiä tietokoneella kirjoittamiseen, eikö ylioppilaskirjoitusten tasa-arvoisuus vaarannu? Kun näppäilytaito on lihasmuistissa, käyttäjä voi suunnata huomionsa sisältöön, tästä johtuen nopeasti tietokoneella kirjoittavat saavuttavatkin tutkitusti parempia tuloksia esseenkirjoittamisessa. On vaara, että kahdella sormella hakkaavat jäävät auttamatta altavastaajiksi, kun he joutuvat myös käyttämään enemmän aikaa näppäilyvirheiden korjaamiseen.

Mediassa puhutaan nykyään paljon opettajien ja oppilaiden TIVI-taidoista. Mitkä ovat TIVI-perustaidot? Olisiko yksi olennaisimpia taitoja näppäimistön käyttö, eli näppäilytaito?

Onko vuosi 2019 realistinen tavoite järjestää YO-kirjoitukset tietokoneella TIVI-näkökulmasta, kuten SK toivoi 29.9.2012: 
http://suomenkuvalehti.fi/blogit/eri-mielta/koulun-tietotekniikka-ajan-tasalle-yo-kirjoitukset-sahkoisesti-vuonna-2019

Lasketaanpa. Mikäli tahdotaan, että nykyiset peruskoululaiset olisivat näppäilytaidon osalta samalla viivalla  vuoden 2019 YO-kirjoituksiin, pitäisi näppäilytaidon opiskelu aloittaa alakoulussa 5-6. luokalla viimeistään vuonna 2013 ( 2019 - yläkoulu 3v - lukio 3v  = 2013). Mitä nuorempana taidon oppii, sitä enemmän siitä on hyötyä esim. koulutehtävissä yläkoulussa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti