16.1.2013

Lukiolainen, oletko valmis?


Hei 9. luokkalainen tai lukiolainen, sähköiset YO-kirjoitukset lähestyvät!

Näppäilytaito sekä oma harrastuneisuus tietotekniikassa saattavat olla ensi syksynä aloittavien lukiolaisten kannalta yllättäviä valttikortteja pitkälle tulevaisuuteen. Sujuva tekstintuottokyky saattaa edesauttaa parempiin YO-arvosanoihin ja sitä kautta jopa halutun jatko-opiskelupaikan saamiseen.
Entä jos tulevissa  sähköisissä yo-kirjoituksissa vastausaika loppuu kesken hitaan näppäilyn vuoksi?

Menossa on siirtymävaihe, vielä pari vuosikymmentä sitten kouluissa opetettiin konekirjoitusta, sittemmin ajateltiin että lukio-opinnoista ja koko elämästä selviää hyvin ilman vanhahtavaa ja monimutkaista kymmensormijärjestelmää (olipas sanahirviö - olisiko helpompi sana näppäilytaito).
Tulevaisuudessa yhä pienemmät koululaiset oppinevat näppäilytaidon peruskoulussa, puhetunnistus ja muut tekniikat eivät ole vuosikymmeniin kehittyneet riittävästi korvatakseen näppäimistön yo-kirjoituksissa.,

Suurin ongelma saattaakin olla nykyisellä Y/Z sukupolvella, jotka siirtyvät syksyllä 2013 lukioon ilman riittäviä ivt-perustaitoja. Kun tietokoneita ei ole enää vuosikymmeneen ohjattu tekstipohjaisella DOS-järjestelmällä, näppäimistön käyttötaidot voivat olla kadoksissa.  Totta kai hiiri pyörii sujuvasti ja tekstiviestit lähtevät peukuilla napakasti, mutta miten käy, kun tarvitaankin raakaa naputtelua sivutolkulla, kipeytyvätkö ranteet vai onko näppäilytaito hallussa?
Monen työssäkäyvän on helppo lykätä taidon opiskelua, mutta kirjoituksissa kello ei anna armoa eikä sihteeriä voi pyytää hoitamaan näppäilytyötä. Kannattaisikohan näppäilytaito opiskella vai ei?

Keväällä 2013 järjestetään taas näppäilytaidon SM-kilpailut, ensimmäistä kertaa mukana on uusia keskiasteen sarjoja mm. lukiot. Voisiko tämä kilpailu osaltaan motivoida näppäilytaidon opiskelemiseen?

Tervetuloa viikon päästä Educa-messuilla käymään TypingMasterin osastolla ja keskustelemassa näppäilytaidon tärkeydestä sekä uusista ratkaisuistamme, joiden avulla näppäilytaidon opettaminen on vaivatonta eikä vaadi lisäkoulutusta opettajalle.

Sain kysymyksen eräältä blogimme lukijalta liittyen Javan/selaimen tietoturvaan, tässä vastaus.

Aika alkaa vähitellen ajamaan ohi Java-järjestelmästä, on totta että verkkopohjainen TypingMaster-kurssimme on käyttänyt Java-selainlaajennuksia jo kymmenen vuoden ajan. Lupauksemme vuodelle 2013 on, ettei Javaa enää meidän puolestamme tarvita, kun uusi 2013 tuoteversiomme alkaa pian käyttämään hyväkseen entistä näyttävämpää Flash-sisältöä. Päivitys tapahtuu automaattisesti kaikille nykyisille asiakkaillemme.
Siihen asti suosittelemme, että pidät Javan käytössä vaikka toisessa selaimessa, jolla sitten käytät Javaa vaativia palveluita kuten esim. eräitä verkkopankkeja.

Kokeile Flash-pelejämme vaikka heti ja saat esimakua uudesta tuoteversiostamme.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti