15.5.2013

Unohda tabletit, näppäimistöjä tarvitaan

Tablettien valtakausi päättymässä


Epätietoisuutta on ilmassa, riittävätkö tabletit YO-kirjoituksiin ja lukio-opiskeluihin, vai tarvitaanko näppäimistöjä?  Kannattaako näppäilytaitoa (lue: kymmensormijärjestelmää) yhä opettaa, pianhan näppäimistöt mahdollisesti jäävät pois jopa kaikista laitteista?

Kauppalehden (15.5.2013) mukaan tablettien valtakausi näyttäisi kuitenkin jäävän lyhyeksi, niiden kysyntä on jo hiipumassa ja arvioidaan että buumi olisi ohi 2-3 vuodessa. 
"Tabletit ovat osoittautuneet monessa tapauksessa hankalaksi työskentelyvälineeksi. Pelkkään verkkosurffailuun ja pelaamiseen ne usein riittävät."
 
Käytäntö on opettanut, että työskentelyyn tarvitaan parempia ratkaisuja. Laitevalmistajat ovatkin jo kehittäneet hybridejä sekä uusia näppäimistöön liittyviä keksintöjäkin on vireillä. Kauppalehden mukaan:
"Luultavaa on, että tabletit korvautuvat yllättävän pian jonkinlaisilla hybridilaitteilla. Millainen sitten on hybridi? Nimensä mukaisesti se yhdistää näppäimistöllisen koneen ja kosketusnäytön parhaat ominaisuudet samaan laitteeseen. Ne voi muuttaa nopeasti kannettaviksi tai tableteiksi."

Lue artikkeli: http://www.kauppalehti.fi/etusivu/unohda+tabletti,+seuraava+laite+on+hybridi/201305419179

Virtuaalinäppäimistöt kehittyvät

Oletko huomannut, että virtuaalinäppäimistössä F ja J kirjaimissa on ne tutut pienet näppylät, merkitsemässä kymmensormijärjestelmän etusormien paikkaa. 
Nyt on kehitteillä tekniikoita, joilla näppäimistön antamaa fyysistä "palautetta" voi saada aikaan myös virtuaalinäytöltä sormenpäihin.  Lisätietoa blogissa: http://blogs.smithsonianmag.com/design/2013/05/what-happens-when-a-keyboard-goes-from-tactile-to-touchscreen/Viekö näppäimistö liikaa tilaa taskukokoisesta laitteesta?

Apple on hiljattain patentoinut "Laser näppäimistön", jota on esitelty aikaisemmissa tuotekonsepteissa.  Ideana on heijastaa näppäimistö esim. pöydälle, jonka päällä kirjoittaminen sitten tapahtuu tuttuun tyyliin.   Nähtäväksi jää, toteutetaanko tämä keksintö joskus tulevaisuudesssa. Tarkempaa tietoa pantentistä löytyy täältä. Katso video tästä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti