3.8.2013

iPad ja kymmensormijärjestelmä

Voiko iPadilla kirjoittaa tehokkaasti kymmensormijärjestelmällä?

Eräässä tutkimuksessa iPadin QWERTY-kosketusnäytön avulla oli mahdollista kirjoittaa noin 40 WPM nopeudella, kun erillisellä näppäimistöllä nopeus oli keskimäärin 60 WPM (englanninkielistä sanaa minuutissa).

Valitettavasti nykyiset kosketusnäytöt eivät kuitenkaan anna sormille palautetta siitä, tuliko varmasti painettua oikeaa näppäintä, mistä johtuen tulee virheitä ja kirjoittaminen ei ole yhtä vaivatonta kuin näppäimistöllä.

Kymmensormijärjestelmässä sormituntuma on tavattoman tärkeä. Monesti sormi/hermosto huomaa itsenäisesti virhepainallukset, eikä oikolukua/korjailua sen vuoksi tarvitse suorittaa yhtä paljon kuin 2-sormijärjestelmää käytettäessä.

Puuttuvan sormipalautteen ongelmaan on tulevaisuudessa kehitteillä erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi mahdollisuus ohjata sormeen pieniä impulsseja sähköisesti. 

Kuitenkin jo nyt iPadiin löytyy useita erilaisia lisävarusteita tämän ongelman ratkaisemiseksi.

1) Edullinen ja yksinkertainen ratkaisu on esimerkiksi iKeyboard niminen iPadin näytön päälle kytkettävä kehys, joka ohjaa sormet luontevasti oikeille paikoilleen.2) Vastaava tuote on silikonista valmistettu Touch Fire.  Näiden kahden ratkaisun vertailu löytyy täältä.3) Saatavilla on myös ulkoisia näppäimistöjä, joista osa integroituu itse laitteeseen, eräs uusi monipuolinen ja ammattimainen ratkaisu on TOUCHTYPE CASE.
Mikäli kirjoittaa iPadilla paljon, kannattaa ehkä investoida johonkin tämänkaltaiseen apuvälineeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti