12.9.2013

Anteeksi haittaako näppäilyvirhe, kysyi tänään pankin kassa


Kävin tänään pitkästä aikaa pankin tiskillä, tallentamassa yrityksen tilille joitakin seteleitä. Tallettaminen sujui mukavasti, kunnes kuitti oli tulostettu ja annettu eteeni. Rahat olivat jo tilillä.

"Anteeksi tuli pieni näppäilyvirhe, haittaako?", kassa kysyi. Kyse oli pienestä alle 50 centin virheestä loppusummassa, palvelumaksu oli tullut vahingossa näppäiltyä väärin, joten minulta veloitettiin liikaa 35 centtiä.  Virheen korjaaminen olisi ollut sen verran työlästä, että päätettiin antaa asian nyt olla - pankki rikastui pienyrittäjän 35 centillä.

Välillä toki voi käydä myös toiste päin. Toinen näppäilyyn liittyvä pankkikokemus sattui "markka-aikaan" noin 15 vuotta sitten. Olimme nuorina yrittäjinä saaneet ulkomailta ison ohjelma-tilauksen ja veimme suuren 10.000 markan shekin pankkiin. Pankin kassa näppäili shekin tilillemme ja myöhemmin hämmästelimme, miten mikro-yrityksemme tilillä oli yllättäen yli MILJOONA markkaa. Kahden opiskelijan sivutoimisesti pyörittämälle yritykselle se oli paljon, varsinkin kun liikevaihto oli niihin aikoihin noin 50.000 MK vuodessa.  Kävi ilmi että kassa oli näppäillyt vahingossa kaksi nollaa liikaa.


Eikö näppäilyvirheitä enää pidetä olennaisena asiana, kun korjaus on niin helppoa?  Kosketusnäytöillä näppäilyvirheitä sattuu entistä useammin.


Antti Kivivalli pohtii blogissaan, miten myös lääkärit voisivat hyötyä näppäilytaidosta: "Jos lääkärin työhön yhtään kuuluu asioiden kirjoittaminen, niin on kaikkien edun mukaista, että hän osaa tehdä sen sujuvasti. Kirjoitustaito säästää kaikkien aikaa ja vaivaa ja kun mekaaninen kirjoittaminen ei ole se vaikea asia, mielikin rentoutuu ja ajatusenergiaa vapautuu olennaiseen, esimerkiksi sisältöön ja virheiden välttämiseen."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti