28.11.2014

Mitä se näppäintaito on?


Vinkki: Näppäintaidot haltuun hauskojen pelien avulla

Alakouluissa voidaan nyt tutustua näppäintaitoihin kätevästi verkossa syksyllä 2015 julkaistun Nyt Näppis tutuksi -kurssin avulla: 
Näppis tutuksi - näppäintaidot haltuun pelaillen, ilmainen verkkokurssi.


Pelaamalla näppis tutuksi nyt veloituksetta.


Mitä näppäintaidot tarkoittavat?


OPS 2016 -luonnos on herättänyt paljon keskustelua kirjoitustaidon osalta. On noussut huoli perinteisen kirjoitustaidon katoamisesta, mutta myös kysymyksiä näppäintaidosta ja sen opetuksesta. Viimeisimpänä asiasta kirjoitettiin myös valtakunnan suurimman lehden, Helsingin Sanomien, verkkojulkaisussa (HS 27.11.2014, http://www.hs.fi/hsilta/a1417061378434).

"--Vuonna 2016 voimaan tulevan opetussuunnitelman mukaan kaikkien aineiden opetukseen täytyy sisällyttää tieto- ja viestintätekniikkaa. Näppäintaitoja aletaan opettaa järjestelmällisesti ensimmäiseltä luokalta alkaen." (HS 27.11.2014, http://www.hs.fi/hsilta/a1417061378434)

Artikkelissa mainitaan, että näppäintaidot eivät välttämättä tarkoita kymmensormijärjestelmää. Kuitenkin kymmensormijärjestelmä on helppo tapa oppia ja opettaa sujuvaa kirjoittamista tietokoneella. Opetustapa on vakiintunut, oppilaille ja opettajalle helppo omaksua ja valmiiksi palasteltuna yksinkertainen sijoittaa joustavasti muun opetuksen lomaan.

Taidon opettelu ei silti tarkoita, että aina täytyy ankarasti noudattaa yhtä ja ainoata tapaa käyttää näppäimistöä. Päämääränä on sujuva ja luonteva kirjoittaminen, mikä mahdollistaa tekstiin keskittymisen ja miellyttävän tietokonetyöskentelyn. Kun perustaidot ovat hallussa, voi jokainen halutessaan muokata näppäilytapansa juuri itselleen sopivaksi ottaen huomioon oman fysiikkansa ja tapansa käyttää tietokonetta. 
 

Näppäintaidon tavoitteet

"--Nykyisin kouluilta ei vaadita erityistä näppäimillä kirjoittamisen opetusta. Äidinkielen tavoitteissa mainitaan, että oppilaan tulisi osata tuottaa tekstiä tietokoneella, mutta harjoittelun määrä on opettajan valinta.--" (HS 27.11.2014, http://www.hs.fi/hsilta/a1417061378434)

Suomessa ei ole opetettu koneella kirjoittamista enää vuosikausiin opetussuunnitelman puitteissa, ja tavoitteet ovat kaikille melko hämärät. Kun näppäintaitojen opetus alkaa jo ensimmäisellä luokalla, jolloin osa oppilaista opettelee vasta lukemaan, tavoitteet eivät voi keskittyä kirjoitusnopeuden kehittämiseen. Nopeus- ja tarkkuustavoitteet tulevat vasta ylemmillä luokilla.

USA:ssa näppäintaidot on sisällytetty osavaltioiden opetussuunnitelmiin jo pitkään, ja he opiskelevat nimenomaan kymmensormitekniikkaa. Suomessa oppilaitokset voisivat ottaa mallia heidän tavastaan määritellä tavoitetasoja eri vuosiluokille. Esimerkkinä vaikkapa "Ohio Keyboarding Standards (http://www.bishopmussio.org/Faculty/Bacich/OhioKeyboardingStandards.asp)

Vapaasti suomennettuna:
1. luokka: Oppilas tunnistaa kirjaimia ja erikoispainikkeita opettajan avustuksella (esim. Enter-näppäin, välilyönti)

2. luokka: Oppilas tuntee kotirivin ja käyttää molempia käsiä kirjoittaessaan tietokoneella. Kirjoitusasento on hyvä ja näppäimiä painetaan kevyesti.

3. luokka: Oppilas käyttää molempia käsiä kirjoittaessaan tietokoneella ja osaa kirjoittaa kirjainsarjoja ja pieniä sanoja.

4. luokka: Oppilas kirjoittaa lyhyitä tekstinpätkiä kymmensormitekniikalla

5. luokka: Oppilas käyttää kymmensormitekniikkaa, ja kirjoittaa sujuvasti tekstiä. Kirjoitusnopeutta ja -tarkkuutta voidaan jo arvioida.

6. luokka: Oppilas osaa kirjoittaa sujuvasti kymmensormitekniikalla, ja kehittää omaa kirjoitusnopeuttaan.

7. luokka: Oppilas kehittää omaa kirjoitustekniikkaansa, ja opettelee soveltamaan oppimaansa tekstinkäsittely-ympäristössä.

8. luokka: Oppilas kirjoittaa sujuvasti ja virheettömästi tekstiä tekstinkäsittely-ympäristössä.

Tavoitetasot lukuvuoden lopussa (Suomessa sanapituus 10 merkkiä, nopeus lasketaan merkkiä/minuutissa):

1-3. luokka: ei nopeus- tai tarkkuustavoitteita
4. luokka: 100 mrk/min nettonopeus, tarkkuus > 90%
5. luokka: 125 mrk/min nettonopeus, tarkkuus > 90%
6. luokka: 150 mrk/min nettonopeus, tarkkuus > 90%
7. luokka: 175 mrk/min nettonopeus, tarkkuus > 90%
8. luokka: 200 mrk/min nettonopeus, tarkkuus > 90%


Mikä opiskelun työkaluksi?

TypingMaster on kehittänyt näppäintaidon ohjelmistoja jo yli kahden vuosikymmenen ajan, ja ohjelmamme eri versiot ovat käytössä tälläkin hetkellä sadoilla kouluilla ympäri maailman.

Tablettien yleistyessä myös TypingMasterilta on kyselty iPadille ja Android-laitteille soveltuvaa ohjelmaa. Hyvä kirjoitustaito tuo mukanaan myös hyvän ergonomian, jota tabletilla kirjoittaminen ei nähdäkseni takaa samalla tavalla kuin pöytäkone tai läppäri. Taitoa opeteltaessa suosittelemmekin käyttämään pääsääntöisesti tietokonetta ja kunnollista näppäimistöä. Mikäli TypingMasteria haluaa käyttää iPadilla tai Android-tabletilla ja niille soveltuvalla näppiksellä, on se mahdollista erikseen asennettavalla Puffin-selaimella, joka tukee Flashia.

Kymmensormitekniikasta puhuttaessa ei tulisi aina keskittyä vain kirjoitusnopeuteen ja -tarkkuuteen. Ergonomiaa on aina tuotu esille myös TypingMasterin oppimateriaalissa, sillä kymmensormitekniikan opettelun yksi kiistaton hyöty on hartiaseudun sekä käsivarsien ja sormien lihasrasituksen väheneminen, kun sormien liikeradat lyhenevät ja kevenevät. Kirjoitustaidon mukanaan tuoma hyvä ergonomia parantaa myös työhyvinvointia.

Jo nyt, vuonna 2014, me aikuiset kirjoitamme päivittäin koneella, ja lapset aloittavat saman jo alakoulussa. Opiskelu on lasten työtä, ja tarjoamalla heille jo nyt hyvät ergonomiset lähtökohdat opiskeluun voivat estää useita työperäisiä sairauksia tulevaisuudessa.

TypingMasterin löydät Educa-messuilta taas tammikuussa 2016. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti