29.8.2015

Miten näppäintaidot opetetaan lapsille?

Uusi OPS 2016 tuo vihdoin näppäintaidot kynän käytön oheen alkuopetuksen piiriin. Sähköisten yo-kirjoitusten näkökulmasta näppäimistön käytön opetus tulee pari vuotta myöhässä. Kansainvälisesti on nimittäin huomattu, että näppäimistön käytön opetus kannattaa aloittaa jo ennen kuin oppilas on itsekseen omaksunut "yksi sormi etsii" -kirjoitustekniikan, josta poisoppiminen myöhemmällä iällä on työlästä sekä vaikeaa. Näppäilytaitoa onkin osuvasti verrattu polkupyörällä ajamiseen, miksi vain taluttaisit polkupyörää, kun on mahdollista myös opetella ajamaan.

Vähitellen monissa kouluissa on herätty pohtimaan, miten näppäintaitoja kannattaisi opettaa ykköskakkosille. USA:ssa näppäintaidot ovat olleet alkuopetuksessa jo vuosia, siellä on huomattu tärkeäksi, että lapset oppivat heti alusta alkaen käyttämään näppäilyyn molempia käsiä sekä useita sormia. Opettamalla ensin sormien motoriset taidot, näppäimistön käytön perusta on kunnossa (vrt. kynäote). Vasta tämän jälkeen on hyvä opetella eri kirjainten sijainti näppäimistöllä. Kun oppilaat löytävät kirjaimet, harjoitellaan tavujen ja sanojen kirjoittamista, minkä jälkeen on vuorossa tekstin tuottaminen. Näppäintaitojen oppiminen luokilla 1.-2. tukee hyvin kirjoittamaan oppimista ja antaa hyvät valmiudet sujuvaan tietokoneen käyttöön.

Pelinomainen oppiminen

Luonteva tapa opettaa näppäintaitoja alkuopetuksessa on käyttää pelinomaisia oppimateriaaleja. Oppiminen voi olla niin hauskaa, ettei oppilas edes huomaa opiskelevansa näppäimistön perusteita.

Etusormen liikeratojen harjoittelua
Syksyllä 2015 suomalainen Typing Master julkaisee alkuopetukseen sopivat, uudenlaiset näppäintaitojen pelinomaiset opetusmateriaalit. Uutta kurssia esitellään Educa 2016-messuilla.

Näppäintaitojen eri osa-alueet on hyvä opettaa oikeassa järjestyksessä huolellisesti suunniteltujen oppimateriaalien avulla: Motivaatio oppia näppäimistö kasvaa, kun haasteet lisääntyvät sopivassa tahdissa ja uusista taidoista palkitaan pelinomaisin keinoin. Oppilas tahtoo opetella pelien esittelemänä eri sormien käytön ja hienomotoriset taidot hioutuvat toistojen avulla, kun eri liikeratoja käydään läpi haastetta hieman koko ajan lisäten. 


Uudet alkuopetuksen kurssimateriaalit löytyvät luonnollisesti TypingMaster Online-verkkokurssin sisältä heti, kun ne on julkaistu.
Julkaisemme myös veloituksetta näppäintaidot-materiaalia koko lukuvuodeksi kaikkien suomalaisten koulujen käytettöön piakkoin avautuvalla uudella  www.näppäintaidot.fi sivustollamme.


Kuva uudesta symmetrisestä motorisesta harjoitteesta.


 
P.S. Alla linkki uuteen TyperNoid-peliin, kyseessä on klassinen maila/pallo-peli, joka soveltuu esimerkiksi 3. - 6. luokkalaisille näppäimistön kotirivin harjoittamiseen:
 >  Pelaa TyperNoid-peliä kotirivin kirjaimilla ASDF JKL

 >  Pelaa TyperNoid-peliä kaikilla aakkosilla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti