14.12.2016

Iloinen seikkailu näppiksen saloihin jo ekaluokasta lähtienPienemmille oppilaille kirjoittaminen tietokoneella tai tabletilla voi olla kovin työlästä, mutta onneksi tähän pulmaan löytyy nyt hulvattoman hauska ratkaisu, NäppisTaiturin Seikkailut.

Uusien pelillisten harjoitusten avulla näppäimistö tulee nopeasti tutuksi, ja parin tunnin innokkaan näppäilyn jälkeen kirjaimet löytyvät jo sujuvasti.

Samalla oppilaalle syntyy utelias ja positiivinen suhde näppäimistöön, mikä antaa erinomaisen pohjan näppäintaitojen kehittämiselle.

Ensiaskeleet näppäimistön käyttöön millä tahansa laitteella

Viime vuosien aikana tablettien yleistyessä näppäimistön käyttö on vähentynyt lasten keskuudessa. Tabletin ohjaaminen sormella on helppoa ja yksinkertaista eikä monikaan lapsille suunnatuista peleistä tai opetusohjelmista vaadi näppäimistön käyttöä.

Syksyllä 2016 voimaantulleen opetussuunnitelman myötä näppäintaitojen opettelu on tuotu yhä nuoremmille oppilaille. Tämä luo opettajille uudenlaisen haasteen - miten opettaa näppäintaitoja lapsille, jotka eivät ole juurikaan käyttäneet näppäimistöä?

Tämä toimi lähtökohtana, kun kehitystiimimme lähti työstämään aivan uudenlaisia pelillisiä harjoituksia. Ajatuksena oli kehittää opetuspelejä, jotka tutustuttavat lapsen näppäimistöön hauskalla tavalla ja auttavat löytämään kirjaimet sujuvasti näppäimistöltä jo parin tunnin harjoittelulla. Ja mikä parasta - pelit toimivat tabletin kosketusnäytöllä sekä tietokoneen hiirellä!


Näppis tutuksi pelaillen
Kaksi ensimmäistä peliä, joissa opitaan jäsentämään näppäimistöä värien ja muotojen avulla, ovat nyt saatavilla NäppisTaituri Laboratoriossa. Oppilaat pääsevät Laboratorioon kirjautumalla NäppisTaituriin omilla tunnuksillaan ja klikkaamalla sivun vasemman laidan valikosta löytyvää "Lab" ikonia. Pelit ovat vielä kehitysvaiheessa ja niihin tullaan lisäämään uusia tasoja ja ominaisuuksia. Myöhemmin pelit julkaistaan myös osana NäppisTaiturin opetusmateriaalia.

Näppistyömaa

 
Tervetuloa kiireiselle näppistyömaalle rakentamaan oma näppäimistö rekkojen ja nosturin avulla.

Tässä pelissä näppäimet on yhdistelty värikkäiksi 3-4 kirjaimen paloiksi, joiden oikeat paikat tulevat pian tutuiksi. Tämän pelin avulla näppäimistö jäsentyy helposti hallittavaksi kokonaisuudeksi.

SammakkolampiJohdata sammakot takaisin omalle lammelleen väistellen äksyjä kuplia.

Sammakkolammen näppäimistössä on jo tutuksi tullut ryhmittely, mutta nyt kirjaimia viedään omille paikoilleen yksi kerrallaan. Oppilas harjaantuu etsimään kirjaimia näppäimistöltä sujuvasti värialueiden avustamana. Myös silmien ja sormien yhteispeli on tärkeässä osassa.

Seuraava peli tulossa tammikuussa
Tavoitteenamme on julkaista uusia pelejä muutaman kuukauden välein ja seuraava on luvassa jo tammikuussa! Tulevassa Party Bugs -pelissä kuljetetaan pelihahmoa näppäimistön halki ja samalla opitaan vihjeiden avulla muistamaan ulkoa kirjainten paikkoja.

Party Bugsin lisäksi kolme seuraavaa peliä on jo suunnitteilla. Niissä siirrytään jo helppojen sanojen ja kirjainyhdistelmien näppäilyyn, mikä toimii oivallisena siltana näppäintaitojen harjoittelun aloittamiseen vaikkapa "Nyt näppis tutuksi" -kurssilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti