27.9.2017

Vinkkejä näppäintaitojen opettamiseen

Olen opettanut alakoululaisia näppäintaitojen pariin jo vuodesta 2005. Olemme oppilaiden kanssa itse kehitelleet erilaisia harjoittelutapoja ja näppäintaitotekniikoita. Lisäksi olen myös aina pyrkinyt tuomaan koulussa muutenkin opetettavia asioita näppäilytekniikan harjoitteluun. Olemme esimerkiksi opetelleet 1. luokkalaisten kanssa lukemaan ja kirjoittamaan samalla, kun olemme harjoitelleet oikealla sormella ensin tavujen ja myöhemmin sanojen löytymistä näppäimistöltä. Lisäksi olemme
yhdistäeet erilaisia äidinkielen kielioppiasioita näppäilytekniikan opetukseen, esimerkiksi isojen alkukirjaimien ja välimerkkien käyttöä tai sanaluokkien ja sijamuotojen etsimistä kirjoitetuista lauseista.

Aina koneita ei ole riittänyt kaikille. Silloin olemme kuivaharjoitelleet näppäintaitoja vanhoilla näppäimistöillä eli treenailleet tavujen ja sanojen kirjoittamista ilman varsinaisia laitteita. Niille oppilaille, joille ei ole riittänyt irtonäppäimistöjä, on kopioitu ja laminoitu näppimistöjen kuvia, jotta hekin ovat ovat päässeet mukaan harjoittelemaan.

Typing Masterin ohjelmat olemme ottaneet käyttöön, kun niistä kuulimme ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Sen jälkeen olen siirtynyt pitkälti Näppistaiturin käyttäjäksi. Lapset tykkäävät ja taito kehittyy kuin huomaamatta. Taidon saavutettua olemme kirjoitelleet peda.nettiin luokan blogia, jossa tarkoituksena on, että kaikki käyttävät kymmensormijärjestelmää - sitä harjaannuttaakseen ja nopeuttaakseen.

Kiitos siis vallan toimivasta ohjelmasta!

t. Tuuli Rantala
Taipalsaaren Kirkonkylän koulun 4. luokan opettaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti