10.8.2018

Näppäintaitojen sisäänajo kannattaa

Näppäintaidot kannattaa ”ajaa sisään” jo alakoulussa. Näin kertoo Markus Malmström, Tammelan koulukeskuksen opettaja. Markus on nyt kolmen vuoden ajan käyttänyt NäppisTaituri -ohjelmaa opettaessaan 3- ja 4-luokkalaisille näppäimistöllä kirjoittamista. Juuri siksi, että 5-luokalla oppilaat kirjoittavat entistä enemmän koneella, on tämä taito hyvä ajaa sisään jo alemmilla luokilla. Kyse on kuitenkin perustaidosta, joka noteerataan jo opetussuunnitelmassakin. Näistä taidoista on jatkossa kiistatonta hyötyä, päättelee Markus.

Usein opettajat pohtivat, kuinka paljon, ja missä tilanteissa NäppisTaiturilla kannattaisi harjoitella. Markus kertoo käyttäneensä ohjelmaa kahdella tavalla:

 
1. Alkuvaiheessa hän piti oppilailleen viikoittain erillisiä NäppisTaituri -tunteja. Niiden kautta ohjelma tuli tutuksi, ja niin kuin Markus toteaa, siitä tuli ”kovin suosittu”. 

2. Tämän jälkeen Markus saattoi käyttää ohjelmaa motivaattorina, porkkanana, jolla oppilaat pääsivät harjoittelemaan heti kun muut pakolliset tehtävät oli suoritettu. Oppilaat odottivat näitä harjoituksia. Markus käyttää ohjelmaa myös täyttääkseen tunnin alussa tai lopussa olevaa mahdollista luppoaikaa.

Markuksen luokissa näppäintaidot ovat kehittyneet ”ihan selkeästi parempaan suuntaan”. Ohjelmassa on hyvää myös se, että siinä opettaja voi helposti valvoa oppilaidensa kehitystä. Ohjelma luo raportit, joista selviää oppilaan kirjoitusnopeus ja millä tasolla hän harjoittelee.


Opettajien arki on usein hektistä. NäppisTaiturilla harjoittelu on kuitenkin vaivansa väärtti. Markus rohkaisee empiviä ja vasta-alkajia: ”Rohkeasti vaan kokeilemaan. Siihen on niin matala kynnys kuitenkin lähteä mukaan. Se on tosi helppo ottaa käyttöön.” Hän on ”ollut tosi tyytyväinen, että se on ollut meillä käytössä.” Nyt kun Markuksen opettamat lapset siirtyvät 5-luokalle, ja aineita kirjotetaan läppärillä, heidän näppäintaidot on jo sisään ajettu. Se on tutkittu juttu, että ajatus virtaa sulavammin ja luovuus kukkii kauniimmin, kun ei tarvitse syventyä kirjainten etsimiseen näppäimistöltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti